Zece noi focare de pestă în Bihor

După o perioadă în care o bună parte a focarelor de pestă au fost eradicate, pesta a revenit.

În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA) în județul Bihor s-a confirmat evoluția a zece noi focare de PPA la porcii din gospodăriile populației. Numărul focarelor active din județ a ajuns astfel la 18. Localitățile nou afectate de PPA sunt Oșorhei, Cherechiu, Subpiatră și Poclușa de Barcău.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, a fost confirmat un nou focar pe fondul de vânătoare 1 Curtuișeni, care împreună cu cele opt fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, face ca numărul total de fonduri cu PPA să fie de nouă scrie bihon.ro.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

“Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook