Vot final în Camera Deputaţilor pentru abrogarea recursului compensatoriu

Legea prin care se abrogă recursul compensatoriu şi se revine la varianta din 2016 se află, miercuri, pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor. Proiectul a trecut de Comisia juridică cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL şi USR.

Deputaţii au pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri Proiectul de lege 281/2019 depus de parlamentarii PNL.

Proiectul a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

”Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control. Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă. Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlneşte în rândul condamnaţilor în proporţie de aproximativ 40% ,probabil e cea mai mare rată din Uniunea Europeană, antecedente penale recidiva improprii ajunge la cote care depăşesc 60%”, arată parlamentarii PNL în expunerea de motive a proiectului, potrivit News.ro.

Potrivit iniţiatorilor legii, ”unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România şi anume cel privitor la reintegrarea socială şi evitarea recidivei de către persoane condamnate penal”.

”Neîncrederea că pedeapsa, şi în mod special executarea pedepselor şi-ar atingeţi scopul general de descurajare la săvârşirea unor fapte grave antisociale este generată prin felul în care este astăzi reglementate executarea pedepsei prin Legea 169 din 2017, prin modificările pe care le aduce această lege a recursului compensatoriu legislaţiei privitoare la executarea pedepselor”, se mai arată în expunerea de motive.

”Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţiea de prevenţie a pedepsei”, mai arată iniţiatorii legii.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook