Tradiționala Cale a Crucii, refăcută la Cluj. Programul religios din Săptămâna Mare

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă oficiile liturgice programate la Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10, Cluj-Napoca) din Săptămâna Mare, între 22-27 aprilie 2019, perioada cuprinsă între Florii şi Sărbătoarea Învierii Domnului.

Săptămâna Mare era numită şi Săptămâna „Paştilor”, în sensul originar al cuvântului, adică „Paştile Crucii sau ale Suferinţei Domnului, timp în care credincioşii creştini sunt chemaţi să-L însoţească pe Domnul pe drumul Patimilor Sale” (Ene Branişte).

Sunt zilele în care creştinii parcurg un drum spiritual caracterizat printr-o înăsprire a postului alimentar, cu intensificarea rugăciunii, a comemorării momentelor în care Domnul Isus a fost arestat, biciuit, încoronat cu spini, condamnat la moarte şi obligat să-şi ia crucea, să poarte povara ei la Golgota unde este răstignit, pentru a învia a treia zi din morţi.

Patimile Fiului lui Dumnezeu, suferinţele Sale, sunt cauzate de păcatele tuturor oamenilor, dintotdeauna şi de pretutindeni. Prin răstignirea Sa pe Cruce, Isus a ales să se ofere de bunăvoie Jertfă, pentru ca Dumnezeu să pedepsească, în Trupul Său nevinovat, vina păcatului oamenilor. Prin Jertfa Sa, păcatele sunt iertate şi păcătoşii primiţi în iubirea Tatălui ceresc, dar le rămâne şi lor ceva de făcut: să se unească cu Hristos, lepădând răul şi păcatul, să păşească împreună cu El, pe Calea Crucii. Iubirea lui Dumnezeu e „condiţionată” de libertatea dăruită omului, este nevoie de alegerea liberă a omului de a-L urma pe Isus pe calea Crucii pentru a păşi apoi, cu El, în Înviere. Este ocazia pe care o oferă Biserica în Săptămâna Mare, cea a urmării lui Hristos. Pentru aceasta, în bisericile de rit bizantin oficiile se succed în toată profunzimea şi frumuseţea lor în aceste zile scrie monitorulcj.ro.

În Catedrala greco-catolică din Cluj, credincioşii sunt invitaţi, zilnic (de la ora 17:00), la Calea Crucii, devoţiune care aduce în faţa „ochilor” sufletelor, momentele Patimilor Domnului aşa cum sunt relevate de Sfintele Evanghelii. De asemenea, o celebrare specifică perioadei Postului Mare, este Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite.

În plus, în Miercurea Mare se va desfăşura Procesiunea Căii Crucii prin oraș, cu participarea Uniunii Creștine din România, alături de asociații și grupuri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Se va merge, în reculegere, pe traseul Piața Unirii – Catedrala „Schimbarea la Față”, miercuri, 24 aprilie, cu plecarea la 16:30 din Piața Unirii.

Programul din Joia Mare va începe la ora 9:00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare care va cuprinde (în jurul orei 11:45), Ceremonia Spălării Picioarelor, când Episcopul eparhial va repeta gestul făcut de Isus, cel de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: „dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora;” (Io 13, 14). Programul acestei zile se va încheia de la ora 18:00 cu Denia celor 12 Evanghelii – lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.

Vinerea Mare, zi de post aspru şi ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morţii lui Isus şi a depunerii Sale în mormânt. De la ora 18:00, în catedrală se va celebra Prohodul Domnului.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook