Salaj: Mai putine festivaluri de la anul. Bugetul cam anemic…

31 decembrie 2017

Proiectul de hotarare privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe care le vor plati zalauanii, persoane fizice si juridice, din 2018, a fost votat in sedinta de Consiliu local.

Asa se face ca o suma de dari la care sunt obligati zalauanii vor fi suplimentate cu o “cota aditionala” de 5 la suta. Aceasta cota in plus se va aplica la impozitul pe masini, la taxa pentru autorizatia de desfasurarea activitatii de alimentatie publica, la cea pentru certificatele de urbanism si la taxa pentru terenurile situate in intravilanul municipiului declarate la alta categorie de folosinta decat cea de constructii scrie graiulsalajului.ro.

Oamenilor de afaceri li se scot ochii cu o reducere insignifianta de 0,1la suta pe cladirile nerezidentiale

Primarul Ionel Ciunt a tinut sa sublinieze ca, din 2018, impozitul pentru cladirile nerezidentiale scade, in cazul persoanelor juridice, de la 1,2 la suta la 1,1 la suta. Agentii economici nu considera insa masura ca fiind un real ajutor din partea administratiei locale. Consilierul local Otto Haler a declarat ca valoarea impozitului ar trebui redusa la jumatate pentru a ajuta, intr-adevar, persoanele juridice.

“E laudabil ca s-a ajuns de la 1,3 la 1,1 la suta dar, credeti-ma, e o povara mare acum pe mediul de afaceri. Mediul de afaceri in ziua de azi, in Zalau, inca supravietuieste. Anul ce a trecut e pe pozitiv, dar incepand de la 1 ianuarie 2018 o sa avem probleme mari. Cu noul Cod fiscal, cheltuielile cu persoanlul vor fi mai mari, dar problema si mai mare e ca nu avem personal, ceea ce, in mod automat duce la reducerea activitatii. Eu consider ca ar trebui sa dam un semnal bun pentru mediul de afaceri, sa spijinim mediul de afaceri din Zalau, iar o cota rezonabila ar fi 0,5 – 0,6 la suta. Va rog sa meditati asupra acestei probleme”, a declarat Otto Haler.
Consilierul a adaugat ca societatile contribuie si pe alte cai la bugetul local, pentru ca acestea au atat salariati, cat si masini dupa care platesc impozite si taxe la primarie.
“n replica, primarul a declarat ca nu a primit nici o sugestie de acest fel de la Clubul Oamenilor de Afaceri din municipiu, iar viceprimarul Teodor Balajel a adaugat ca acea reducere de 0,1 procente la impozitul pe cladiri nerezidentiale pentru persoanele juridice inseamna un minus de un milion de lei pentru bugetul local, care nu isi permite sa fie vaduvit de si mai multi bani. “Trebuie sa ne gandim si la veniturile municipiului”, a subliniat conducerea Primariei.

 Mai putine festivaluri de la anul

Consilieul local Dorel Labo a tinut sa afle in ce masura va fi afectat bugetul local al muncipiului din 2018, prin reducerea sumei pe care o va incasa dupa ce impozitul pe venit se reduce la la 16 la 10 la suta.
Atat primarul, cat si directorul economic al intitutiei au explicat ca bugetul pe 2018 inca e in lucru, dar, din calculele initiale, Zalaul va pierde cel putin 13 milioane de lei.
Primarul a declarat, in fata consilierilor locali, ca nu se vor lua bani de la dezvoltare.
“Probabil ca o sa avem mai putine actiuni si festivaluri daca vedem ca suntem deficitari si, sigur, din ceea ce inseamna, propriu zis, functionarea unitatii administrative, functionarea primariei”, a declarat Ionel Ciunt.

Taxa pentru parcare in centru
ar putea fi mai mare de la anul

Primarul Ionel Ciunt a afirmat, in sedinta de Consiliu local de ieri, ca admininistratia are in lucru, in prezent, un nou regulament cu privire la parcarile publice din Zalau.
Una dintre variantele pe care le ia in calcul municipalitatea este zonarea parcarilor si taxarea diferita, in functie de zona. Astfel, un loc de parcare in centru va fi mai scump decat unul dintr-o parcare publica din Dumbrava, de exemplu. Nu este exclusa nici pastrarea tarifului unic, la fel ca in prezent.
Proiectul va fi pus pe site-ul primariei, in dezbatere publica, la inceputul anului viitor.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook