Salaj. Centrul de Plasament din Jibou de desfiinteaza

18 martie 2018

Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale Jibou va fi inchis curand.  In sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Salaj a fost aprobat un proiect de hotarare prin care s-a solicitat trecerea unui teren de 1.017 metri patrati din domeniul public al comunei Mirsid si din administrarea Consiliului Local Mirsid in domeniul public al judetului Salaj si in administrarea Consiliului Judetean Salaj.

Terenul este necesar pentru construirea unei case de tip familial pentru copii institutionalizati.

Exista un proiect prin POR, Axa 8.3, prin care in Salaj vor fi construite pana in 2020 patru case de tip familial pentru copii institutionalizati. Un fiecare astfel de casa ar urma sa locuiasca in jur de 16 copii si sa fie 7-8 persoane angajate care sa lucreze in schimburi.

Dezinstitutionalizarea este o directiva europeana, una dintre masurile pe care Romania si le-a asumat in fata Comisiei Europene. Ea trebuie finalizata pana in 2020.
Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, ne spune ca aceste case de tip familial se vor construi la Var (in cladirea fostei scoli), in Mirsid, in Inau si in Somes Odorhei. S-au ales aceste locatii pentru a fi copiii mai aproape de unitatile de invatamant din Jibou, unde majoritatea urmeaza cursurile; apoi e necesar ca aceste case sa fie in intravilan, sa aiba utilitati – apa, gaz. 

Violeta Milas considera masura infiintarii caselor de tip familial ca pe un benefica. Acolo unde sunt copii putini, comunitatea ii accepta mai usor, integrarea lor in societate fiind mai facila. Plus de asta, legatura care se creeaza intre copii si ingrijitori este una mult mai stransa. “n plus, monitorzarea este mai usoara pentru un numar mai mic de copii. Apoi, se urmareste si implicarea autoritatilor locale. Se preconizeaza ca pe viitor casele de tip familial sa treca din grija DGASPC in grija primariilor. Fiind un numar mai mic de copii decat in centrele de plasament, autoritatile locale ar suporta mai usor sarcina de a gestiona casele de tip familial.
La ora actuala, in Salaj sunt 12 case de tip familial. Violeta Milas spune ca se vor desfiinta pana in 2020 si Complexele de servicii sociale din Cehu Silvaniei si din Simleu Silvaniei. Primul care se desfiinteaza este cel din Jibou, unde isi duc traiul de zi cu zi 70 de copii.
Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook