România are cea mai ieftină benzină din UE, după scăderea accizelor de la 1 ianuarie

Pe baza estimărilor ce pot fi făcute acum, România are, de la începutul anului, cel mai mic preț la benzină din Europa, și al treilea cel mai mic la motorină, dar extrem de apropiat de primele două, după scăderea accizei la carburanți.

Începând cu 1 ianuarie, accizele la carburanți au scăzut, iar prețurile au coborât, în stațiile marilor lanțuri de distribuție a carburanților, cu 32 de bani pe litru, exact efectul matematic al aplicării noilor accize decise de Ministerul Finanțelor pentru 2020.

În euro, aplicând un curs de 4,78 lei pentru un euro, am avea așadar o scădere a prețurilor, atât la benzină cât și la motorină, de circa 6,7 eurocenți pe litru. Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețiurilor carburanților din UE, administrat de Comisia Europeană are ultimele statistici cu prețurile de pe continent valabile la data de 16 decembrie 2019. Dar, chiar și așa, în lipsa unor reglementări fiscale din țările cu cele mai mici prețuri, similare cu cele de la noi, se poate spune, pe baza estimărilor de acum, că România are cele mai mici prețuri din UE la benzină și printre cele mai mici prețuri la motorină.

Iată cifrele: În data de 16 decembrie, prețul mediu din România era, pentru benzină, de 1,145 euro pe litru, mai mare doar decât cel din Bulgaria, de 1,106 euro. După ieftinirea de la 1 ianuarie, în România se va înregistra așadar un preț mediu de 1,078 euro/litru, deci prețul va fi sub cel din Bulgaria (nu au existat știri legate de vreo potențială scădere a taxării la sud de Dunăre), și, implicit, cel mai mic din Uniunea Europeană. La același moment, 16 decembrie, statistica europeană arăta un preț mediu al motorinei în România de 1,179 euro pe litru, mai mare doar decât cel din Bulgaria, Lituania și Luxemburg. Dacă la acest preț aplicăm reducerea de la 1 ianuarie, obținem, pentru România, un preț mediu de 1,112 euro pe litru. Preț la care acest carburant este mai mic decât cel dn țara baltică și mai mare doar la a treia zecimală decât cel din Bulgaria și Luxemburg.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook