Referendumul pentru familie. Votarea a început sâmbătă la ora 7.00 şi va ţine până duminică la 21.00

Secțiile de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 07.00, astfel că aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați la urne, la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei.

Românii sunt chemați să răspună cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Întrebarea se referă la redefinirea familiei ca fiind căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.950.674, care pot vota la referendum în 18.662 de secţii organizate în ţară şi 378 în străinătate. Dintre aceştia, 18.278.496 sunt cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.780.733 sunt posesori de carte de identitate, iar 672.178 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de paşaport CRDS. Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Prima raportare a prezenţei la vot este programată la ora 11.30 pentru datele colectate până la ora 10.00 scrie stirileprotv.ro.

De altfel, în cele două zile în care se desfăşoară scrutinul popular, Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenţa la vot la ora 11.30 pentru ora 10.00; la 14.30 – pentru ora 13.00; la 17.30 – pentru ora 16.00; la 20.30 – pentru ora 19.00 şi la 22.30 – pentru ora 21.00.

Secţiile de vot se vor închide sâmbătă, la ora 21.00, iar procesul electoral va continua duminică, începând cu ora 7.00.

Procedură în secțiile de votare

Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care în ziua referendumului se află într-o altă localitate decât cea în care sunt înscrişi în lista electorală pot vota în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate vor vota la secţiile de la misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale.

 Pentru persoanele care nu se pot deplasa vor fi disponibile urnele mobile. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoarea.

Primii care au votat au fost românii din Auckland, unde scrutinul a început vineri la ora 21:00 (ora României), iar ultimii vor fi cei de pe Coasta de Vest a SUA şi din Canada, unde votul se va încheia luni, la ora 7:00 (ora României).

Sâmbătă seara, după încheierea primei zile a votării, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să încheie un proces verbal, în cel puţin două exemplare, după cum prevede hotărârea BEC. Un exemplar al procesului verbal se afişează la intrarea în sediul secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează de către preşedintele biroului electoral al secţiei, urmând ca la încheierea celei de a doua zile (duminică – n.r.) să îl predea biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz.

Totodată, sâmbătă seara, la plecarea din localul de vot, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să sigileze toate căile de intrare (uşi şi ferestre) în localul de vot cu benzi de hârtie, pe care să aplice în prealabil ştampila de control, pe care apoi le semnează, prevede aceeaşi hotărâre BEC.

4.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară au renunţat la funcţii. Ei vor fi înlocuiţi.

Elena Calistru, reprezentant ONG„S-au retras din cauza haosului pentru că oamenii nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru un proces destul de prost organizat şi pe care nu-l pot controla. Acest referendum stă sub domnia unor vulnerabilităţi mari în ceea ce ţine de potenţiale fraude.”

Spre deosebire de precedentele alegeri, cele parlamentare din 2016, la Referendum nu va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare și de prevenire a votului ilegal, iar în secţiile de votare camerele de supraveghere vor fi oprite.

De asemenea, când se va calcula prezența la vot, va conta numărul de semnături de pe listele electorale şi nu al buletinelor din urne.

Elena Calistru, reprezentant ONG: „Mă aştept să existe discrepanţe între numărul participanţilor şi votului, buletine de vot care dispar.”

Aproximativ 38.000 de angajaţi ai MAI vor fi la datorie în cele două zile de referendum

Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, sâmbătă şi duminică, în cele două zile ale referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

„Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie zilnic – poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră -, în plus faţă de dispozitivul curent de peste 12.000 de efective. Numărul acestora poate fi suplimentat în orice moment, în funcţie de situaţia operativă. Principalele misiuni ale ministerului vor viza paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara secţiilor şi verificarea tuturor sesizărilor în ce priveşte secţiile de votare”, după cum a declarat secretarul de stat în MAI Marin Nucu.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook