Principalul competitor al Capitalei. Vezi care este acesta!

Clujul este principalul competitor al Capitalei prin standardele de viaţă ridicate pe care le oferă, rata şomajului scăzută, creşterea numărului de salariaţi, oraşul dezvoltând o strategie de stimulare a economiei prin parteneriate cu universităţi, bazate pe inovare, tehnologizare, cercetare, IT.

EY a realizat o analiză comparativă a două dintre cele mai mari oraşe ale ţării, Bucureşti şi Cluj-Napoca. Analiza îşi propune să identifice principalele diferenţe şi ritmul de dezvoltare al fiecăruia din punct de vedere demografic, educaţional, economic, cultural şi turistic.

În acelaşi timp, să ofere o perspectivă utilă atât locuitorilor, cât şi celor care intenţionează să deschidă o afacere într-unul dintre oraşele menţionate.

Bucureştiul este oraşul cu cel mai mare număr de locuitori, cel mai important centru industrial şi comercial din ţară. Conform Oxford Economics, în 2017, a fost unul dintre cele mai performante oraşe, cu o creştere economică mai mare decât media europeană. Acest lucru se datorează în mare măsură sectorului de servicii care este tot mai important pentru capitală, cu o pondere de 23% din PIB în 2017.

Cluj-Napoca este însă pe locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieţii în 72 de oraşe din Europa, situându-se cu 26 de locuri mai sus decât Bucureştiul. Clujul punctează mai bine decât capitala nu numai în privinţa calităţii vieţii, ci şi a siguranţei, facilităţilor medicale, a serviciilor de transport şi a gestionării ambuteiajelor în trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo. Costul chiriilor în raport cu veniturile ridică o problemă în oraşul transilvănean, fiind cu aproape două puncte mai mare decât în Bucureşti (12,6 vs.11) potrivit mdiafax.ro.

Comparaţia între Bucureşti şi Cluj-Napoca aduce în atenţie informaţii relevante mediului economic, atât pentru cei care se gândesc să îşi deschidă o afacere pe cont propriu sau poate la alegerea unui loc în care să îşi dezvolte o carieră.

Concluziile cercetării realizate de EY România arată următoarele: Creşterea populaţiei are loc într-un ritm mai stabil în Cluj faţă de Bucureşti. Populaţia capitalei a scăzut în ultimii ani 5 ani analizaţi (2013-2017) cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de altă parte, numărul locuitorilor din oraşul Cluj-Napoca a crescut în acest timp cu aproximativ 2 procente.

Bucureştiul importă capital uman prin atragerea celui mai mare număr de imigranţi comparativ cu alte oraşe, în timp ce Clujul înregistrează o mică pierdere la acest capitol. Creşterea numărului de locuitori din Cluj în ultimii 5 ani se bazează în special pe sporul natural pozitiv. Comparativ, sporul natural negativ înregistrat în Bucureşti are ca efect scăderea populaţiei capitalei.

Ambele oraşe au un flux constant de studenţi, însă Bucureştiul, cu un număr de peste 30 de universităţi, are cei mai mulţi absolvenţi, cu potenţial ulterior de încadrare pe piaţa muncii.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook