Primaria Timisoara vrea 40 de tramvaie noi, multe cu bani de la UE

23 iulie 2018

Planuri mari pentru cele aproape 56 de milioane de euro pe care Timișoara le primește de la Uniunea Europeană pe Axa 4 a POR 2014-2020.

Pe lângă reabilitarea liniilor de tramvai și amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete ori urbanizarea cartierului Kuncz, Administrația Robu vrea 40 de tramvaie noi, deși nu va putea să le ia pe toate cu bani europeni.

Până acum nu a fost depus niciun proiect, dar este timp până în decembrie, a recunoscut primarul Timișoarei.

Reprezentanții PMT au decis câte tramvaie noi vor: 40! Spun că se lucrează deja la documentația pentru licitație, dar niciun proiect din cele 13 prioritare nu este gata pentru a fi depus.

„Vom achiziționa 40 de tramvaie noi pe fonduri europene. Pregătim lansarea licitației pentru a încheia un contract-cadru pentru următorii 4 ani. Am vrea să fie lungi, cu cadru jos, cu toate dotările moderne. Un astfel de proiect este unul mare, vom face un contract cadru și apoi contracte subsecvente potrivit tion.ro.

Va costa mai mult. Noi licităm un contract cadru, documentația este gata practic, se va publica în curând pe SEAP. În funcție de prețul la care se va adjudeca acest serviciu de furnizare de mijloace de transport de tip tramvai, vom vedea câte vom putea și cumpăra efectiv pe fonduri europene, respectiv pe venituri proprii”, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu.

Prin urmare, municipalitatea va lansa mai întâi licitația pentru achiziția de tramvaie și apoi va vedea din ce bani le va cumpăra. Aceasta în condițiile în care un tramvai nou costă peste 1 milion de euro.

Deși recunoaște că nu a depus încă niciun proiect pentru Axa 4 POR, primarul spune că nu există niciun motiv să nu fie obținuți banii de la UE. Primăria a primit undă verde încă din toamna anului trecut de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru a depune proiectele pe Axa 4, având la dispoziție 55,87 milioane de euro. Termenul limite până la care trebuie să fie depuse proiectele este luna decembrie a acestui an.

„Nu putem ști de acum câte tramvaie luăm pe bani europeni, depinde de valoarea la care se adjudeca la licitație. Proiectele nu sunt depuse, termen este în decembrie. Nu este niciun motiv să nu obținem fonduri europene, pentru că trebuie înțeles că la aceste fonduri europene nu ești în competiție decât cu tine însuți. Tot vorbesc tot felul de deștepți că trebuie să câștigi acele fonduri. Nu câștigi nimic. Există sume alocate pe polii de creștere, pe diverse structuri administrativ-teritoriale. Există sume la nivelul Regiunii Vest, apoi sunt împărțiți banii în interiorul regiunii, fără să fii în competiție cu cineva. Trebuie să faci proiecte pe care să le implementezi. Abia când ești în implementare atunci primești banii. În aceste prime etape trebuie să ai proiectele. Ați văzut, noi am început proiecte pe banii proprii și încercăm să comutăm pe finanțare europeană (…) Poți primi chiar banii retroactiv pentru proiecte începute pe venituri proprii”, a explicat Robu.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook