Mugur Isărescu: politica fiscală este incertă și riscantă și cere ajustări fiscale din partea guvernanților

Guvernatorul Băncii Centrale avertizează Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă în legătură cu politica fiscală promovată de Finanțele dirijate de Eugen Teodorovici.

Mugur Isărescu spune că politica fiscală este incertă și riscantă și cere ajustări fiscale din partea guvernanților, chiar dacă suntem în plină perioadă electorală.

„Conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini și riscuri crescute la adresa perspectivei inflației, incluisiv in contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă”, a atenționat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,

În continuare, Guvernatorul BNR trage și un semnal de alarmă pentru guvernul PSD în legătură cu creșterea salariilor și pensiilor pe fondul lipsei aproape totale a investițiilor.

„Cheltuielile cu pensiile și salariile își lasă un spațiu fiscal foarte mic. Iar dezechilibrul dintre investiții și consum îl vedeți în stradă: vedeți mașini multe și drumuri puține, ca să spun așa. (…) Investiția privată ar trebui stimulată. După aceea va crește și investiția publică”, a declarat Mugur Isărescu.

Isărescu a subliniat că, în prezent, asistăm la o depreciere a monedei euro și o apreciere a dolarului în contextul unui război comercial, context care afectează România.

„Stăm cu arma la picior. Acesta e mesajul pe care l-am dat și investitorilor străini. Încercăm să ținem lucrurile sub control. Folosim toate armele din dotare, chiar dacă instrumentarul e limitat”, a dat asigurări guvernatorul BNR.

Totodată, Isărescu a avertizat însă că o politică monetară întărită nu poate repara toate derapajele fiscale.

„Nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită. De la un punct încolo poți să faci mai mult rău decât bine”, a spus Isărescu.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook