Iranul a făcut anunțul “nuclear” care pune pe jar întreaga planeta

Iranul a reluat joi activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina subterană de la Fordo, a anunţat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA), transmite AFP.

“În primele minute ale zilei de joi, s-a procedat la injecţia de gaz (de uraniu în centrifuge şi la pornirea) producerii şi colectării de uraniu îmbogăţit (…) în instalaţiile de la Fordo”, afirmă OIEA în comunicatul său.

Textul precizează că ‘toate aceste activităţi au fost realizate sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică’ (AIEA).

Reluarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului la Fordo, uzină aflată la circa 180 km sud de capitală, fusese anunţată marţi de preşedintele iranian Hassan Rouhani, la o zi după expirarea termenului dat de Teheran celorlalte părţi semnatare rămase în acordul la Viena (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia).

Acesta interzice Republicii islamice să desfăşoare activităţi de îmbogăţire a uraniului la Fordo, o uzină subterană ţinută secretă mult timp.

Reluarea lor marchează faza a patra a planului de reducere a angajamentelor Iranului, declanşat în mai ca ripostă la retragerea unilaterală a SUA din acord.

Prin această politică, Teheranul încearcă să-şi preseze partenerii să-l ajute să reziste în faţa sancţiunilor impuse de Washington, care i-au aruncat economia într-o severă recesiune.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook