EXCLUSIV. Interviu cu Gabriel Leș, ministrul Apărării: ”România a trecut la un alt nivel, de investiţii majore în securitatea sa”

  •  Pentru început vă rugăm să ne spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră:

Sunt 100% sătmărean, licenţiat în economie la Universitatea de Vest Timişoara. Provin dintr-o familie care mi-a insuflat valori şi principii după care aş dori să-i ghidez şi pe copii mei. De-a lungul timpului, am căutat să îmi perfecţionez studiile, participând la o serie de cursuri şi urmând un master. Am ocupat o serie de funcţii în administraţia publică locală sătmăreană, parcurgând etapă cu etapă evoluţia mea profesională. Consider că doar aşa, poţi evolua şi face performanţă în orice domeniu.

Am fost atras de activitatea politică ca urmare a unui raționament foarte simplu: este un gen de ativitate care îți permite să faci bine și să ajuți comunitatea în care trăiești. Am o familie frumoasă, 3 copii care sunt la început de drum. Încerc să petrec cât mai mult timp cu ei, în ciuda atribuţiilor pe care le am de îndeplinit şi a agendei destul de riguroase date de poziţia în care mă aflu în prezent.

  • Fostul ministrul al Apărării, anunţa în urmă cu câteva luni, noi achiziţii pentru armată: transportoare blindate, corvete şi încă o escadrilă de avioane F16. România se pregătește pentru un eventual conflict cu Rusia?

Anul 2016 a fost unul important pentru Armata Română. Fie că vorbim despre recepţia avioanelor F 16, fie că vorbim despre demararea achiziţiilor pentru programele majore de înzestrare pentru categoriile de forţe. România a trecut la un alt nivel, de investiţii majore în securitatea sa. România a dovedit că este nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate şi totodată un Aliat credibil.

În ultimii ani, România a reușit, alături de NATO, să se adapteze corespunzător în postura de descurajare și de apărare. Şi aici mă refer la intensificarea programului de pregătire şi instruire care a cunoscut o reală dezvoltare, alături de partenerii noştri, dar şi măsurile proprii de reconfigurare şi adaptare a capacităţilor defensive la realităţile generate de degradarea accelerată a mediului de securitate din regiune.

Nu pot  defini aceste demersuri ca răspuns la Federaţia Rusă. Sunt măsuri care arată atât solidaritatea NATO faţă de aliaţii săi cât şi reconfirmarea arhitecturii de securitate pe care Alianţa o afirmă, o confirmă și o reconfirmă de la Summit-ul de la Lisabona până în prezent.

Nu pot să vă ascund faptul că suntem preocupaţi de evoluţiile îngrijorătoare din punct de vedere militar de la Marea Neagră, de exerciţiile militare şi de tematica pe care ele o exersează pe care le vedem derulate de partea rusă. Nu vom respinge dialogul și cooperarea cu Federația Rusă, nici noi , nici NATO. Acest lucru va fi posibil doar când acele cerinţe minimale pe care le-au formulat organizaţiile majore din care facem parte, reintrarea în legalitatea internaţională, vor fi întrunite.

  • NATO trimite 3000 de militari, 80 de tancuri şi armament greu în Polonia. E o amenintare la adresa Rusiei? Cum ne poate afecta pe noi un eventual conflict, având în vedere că suntem şi noi membrii Nato?

Elementele la care faceţi referire fac parte dintr-un exerciţiu multinaţional. Aceste exerciţii sunt planificate de un an de zile, sunt implicate structurile NATO de pe teritoriul României (NFIU, MNDSE, Brigada Mulţinaţională) dar şi partenerii aliaţi.

Pe de altă parte, acestea sunt măsuri pentru întărirea flancului estic, prin măsurile de asigurare, în noul context de securitate destul de dificil .

  • Se pune problema ca stagiul militar obligatoriu să fie reintrodus?

Nu cred că, la ora actuală, se pune această problemă în România. Este încurajator să constatăm că tot mai mulţi tineri sunt interesaţi să facă parte din Armata României. Avem o lege în vigoare, Legea Rezervistului Voluntar, care este un răspuns la un anumit necesar de personal cu pregătire militară adecvată, apărut după suspendarea serviciului militar obligatoriu .

Suntem în lucru cu normele de aplicare pe care le vom comunica curând .

  • Ce ne puteţi spune despre litigiul pentru marca Steaua?

După cum ştiti, MApN a comunicat constant şi transparent pe acest subiect. Aşteptările sunt mari, conştientizez acest lucru. Nu avem interese ascunse, am fost şi suntem dispuşi la dialog, dar să nu uităm că trebuie să găsim soluţii confom prevederilor legale. Nu vom încălca legea.

Depunem în continuare toate diligenţele legale pentru finalizarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, precum şi pentru asigurarea punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în toate aceste cauze pentru protejarea mărcii „Steaua Bucureşti” . În acest moment, după cum ştiti, Corpul de Control efectuează verificări la CSA Steaua, aştept raportul final, pentru a putea veni cu soluţii clare şi concrete.

  • Cum aţi luat decizia de a comunica în mediul on-line prin reţelele de socializare şi de ce?

Sunt  prezent în mediul online doar de câteva luni, timp în care am înţeles importanţa comunicării în acest mediu. Nu sunt un comunicator înnăscut, așa că învăţ câteceva nou în fiecare zi. Acest tip de comunicare ne aduce mai aproape de oameni, le putem afla problemele mult mai rapid şi putem să îi și ajutăm când este posibil. Pentru mine, este foarte important să ai interacţiune la ceea ce expui și susţii iar mediul online îţi oferă acest lucru, fiind, dacă vreţi, ca un instrument de măsurare a deciziilor pe care le iei sau a declaraţiilor pe care le expui, ca demnitar al statului român.

  • Urmaţi un model instituţional din România sau din afara ţării în ceea ce priveşte comunicarea on-line?

Nu cred că este vorba de a urma un model. Oamenii au nevoie de comunicare, de dialog. Funcţia de demnitate publică pe care o ocup aduce cu sine şi o serie de angajamente şi responsabilităţi multiple. Cu siguranţă, voi folosi şi pe viitor aceste platforme de socializare, ca mesajul nostru să ajungă la militari şi la toţi cei ce iubesc Armata. Atât eu, cât şi conducerea ministerului, ne dorim ca oamenii să înţeleagă deciziile pe care le vom lua și să găsească mai uşor informaţiile de care au nevoie.

  • Vă mulțumesc pentru timpul acordat, la final aș dori să vă întreb, unde vă vedeți peste 4 ani? Viitorul primar al municipului Satu Mare?

Cred că este prematur să  răspund la această întrebare. Însă, vă asigur că nu am uitat de unde am plecat  şi nici de oamenii care au crezut în mine şi în PSD. În definitiv, biletul meu de încredere a plecat de la sătmăreni şi nu pot să-i dezamăgesc.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook