Hunedoara: Magistrații demonstrează o întreagă conspirație împotriva fostului șef al BCCO Alba Iulia

2 mai 2017

După aproape un an de așteptare, cei trei magistrați ai completului care a judecat pe fond cauza comisarului șef Traian Berbeceanu și-au motivat decizia. Instanța spune în sentință că Berbeceanu a fost o adevărată victimă a unei întregi conspirații, achitându-l pe fostul șef al BCCO Alba Iulia, și condamnându-i pe procurorii și ofițerii care au pus la cale un întreg scenariu pentru a-l putea îndepărta de la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia scrie glasul-hd.ro.

„Cea mai mare mârșăvie și nemernicie pe care am pățit-o eu în 20 de ani de Poliție”. Asta spunea comisarul șef Traian Berbeceanu, în octombrie 2013, atunci când procurorii DIICOT Alba au descins la locuința sa și a părinților săi. După trei ani și jumătate de la acel moment, „mârșăvia” este demonstrată de instanță, prin motivarea sentinței de achitare a comisarului șef Traian Berbeceanu, și de condamnare a doi procurori, unul de la DIICOT și altul de la Parchetul Alba, dar și a unui ofițer BCCO Alba. „Este demonstrat dincolo de orice îndoială ca inculpații au știut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată. Dar au denaturat adevărul, ca să îl îndepărteze de la șefia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate”, scriu judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cei vinovați ar putea fi trimiși după gratii pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu. „Inculpații au acționat coordonat pentru obținerea unor declarații incriminatoare la adresa lui Berbeceanu, fiind folosite în tactica de ascultare metode nelegale, de formulare a unor întrebări sugestive, în perioade de stres ale martorilor, prin expunerea acestora la o zarvă excesivă”, mai spun judecătorii ÎCCJ.

Ofițerul Cean, despre Berbeceanu: „Exact ce i-am dorit, pantofi de lac și vată în nas…”

În instanță, zeci de martori au dat declarații în dosar, dar condamnarile se bazează și pe interceptări ale discuțiilor telefonice, dintre cei trei care au pus la cale conspirația împotriva lui Traian Berbeceanu. Într-una dintre ele, polițistul Alin Cean se bucură că după inculpare Berbeceanu și-a pierdut calitatea de ofițer de poliție judiciară și, astfel, nu va mai avea acces la informații.

„Cean: Să-l ierte Dumnezeu și să-l hodinească!

Opruța: Pe fiecare cum facem.

Cean: Exact ce i-am dorit, pantofi de lac și vată în nas…

Opruța: Cred că Alin face chef, ha?!

Cean: Ar fi cazul, că vrusei să-l sun, cu pretenu’, cu vecinu’, cu Stelică. Hai să-l sunăm pe Alin, poate dă de băut, bem și noi un șpriț azi pe undeva”.

Judecătorii instanței supreme susțin că foștii colegi ai lui Berbeceanu, deveniți între timp călăii – procurori și politiști – au vrut să îl elimine din sistem, odată ce au aflat că numeroase rapoarte au fost trimise de el către șefii de la București, rapoarte în care îi acuza de pactizarea cu cei pe care îi anchetau. „Procurorii Mureșan și Muntean, dar și ofițerul Cean ar fi făcut presiuni asupra a zeci de persoane, suspecți sau rude ale acestora, să dea declarații împotriva lui Berbeceanu. Martorii primeau promisiuni că vor avea diferite beneficii, alții, cercetați deja în dosare penale, favoruri judiciare în propriile dosare, iar cei care refuzau să coopereze erau amenințati”, se mai consemneaza în sentință.

Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, a fost condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu. Colegul său, Nicolae Cean, de la Parchetul Alba, a primit doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofițerul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare. Aceștia trebuie să îi achite comisarului Traian Berbeceanu, achitat de toate acuzațiile de către instanță, 100.000 de euro, daune morale, și peste 150.000 de euro, daune materiale. Judecarea apelului va începe zilele viitoare, după ce dosarul va intra pe fondul completului de cinci judecători ai Instanței Supreme.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook