Dosarul mitei la RAR: Coduri şi nume schimbate pentru crearea unui cerc închis/ 11 persoane arestate preventiv

Tribunalul Sibiu a decis arestarea preventivă a celor 11 persoane reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc în trei judeţe şi în Bucureşti la angajaţi RAR, intermediari şi poliţişti bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice.

Tribunalul Sibiu a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor 11 persoane reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc în trei judeţe şi în Bucureşti la angajaţi RAR, intermediari şi poliţişti bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice.

Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost contestată deja de toţi cei 11 suspecţi.

Cele 11 persoane, printre care se află, potrivit unor surse judiciare, şeful RAR Sibiu şi un poliţist din Mureş, au fost reţinute în urma celor 47 de percheziţii care au avut loc miercuri în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, şi în care au fost ridicate acte şi de la RAR Bucureşti.

Coduri şi nume schimbate pentru crearea unui cerc închis

Funcţionarii reţinuţi în cadrul dosarului deschis pentru luare de mită la RAR foloseau coduri şi nume de bărbaţi care se schimbau periodic, astfel încât să se creeze un cerc închis în care să nu pătrundă persoane străine. Silviu, Marius sau Mihai erau nume stabilite de funcţionari cu complicii săi.

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veşteman, funcţionari publici din cadrul RAR Sibiu şi RAR Vâlcea, prin intermediul unor terţe persoane, pretindeau şi primeau sume de bani pentru activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Veştemean spune că funcţionarii îşi luau măsuri de protecţie, astfel încât să nu se ştie unde ajunge, în final, mita.

„Funcţionarii publici din cadrul Registrului Auto Român, în realizarea în concret a faptelor de corupţie şi-au luat o serie de măsuri pentru a asigura conspirativitatea faptelor comise, apelând la <serviciile de intermediere> prestate de către anumiţi complici, de regulă, fiecare inginer <lucra> cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari cât şi de ceilalţi intermediari şi beneficiari ai <serviciilor de intermediere> (mituitori). Toate aceste măsuri de identificare şi folosire a intermediarilor, a complicilor la corupţie, sunt apte a elimina o serie de riscuri în privinţa deconspirării faptelor şi anchetarea lor de către organele de urmărire penală, făcând dificilă infiltrarea unor investigatori acoperiţi care să intre în contact direct cu funcţionarii publici şi să le remită acestora mita, fiind totodată aproape eliminată posibilitatea ca vreo persoană să îl denunţe pe funcţionarul public întrucât acesta din urmă nu executa personal acţiunea de pretindere şi primire a mitei, astfel încât potenţialul denunţător l-ar fi putut reclama doar pe complice, care acţiona în numele şi pentru funcţionarul public, iar, de regulă, <problema> mituitorului era rezolvată de inginer, acesta din urmă, în multe cazuri, analizând în prealabil situaţia prezentată de complice”, spune Veştemean, într-un omunicat de presă, potrivit mediafax.ro.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook