Comisarul european pentru Concurenţă acuză Google, Facebook şi Apple de abuz de poziţie dominantă

21 ianuarie 2018

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declaratluni că anumite companii de tehnologie subminează democraţia şi permit “fricii” şi “lăcomiei” să declanşeze comportamente anticoncurenţiale pe piaţă, relatează site-ul publicaţiei Financial Times.

Margrethe Vestager a numit Google, Facebook şi Apple drept companii care evită anumite prevederi şi distorsionează concurenţa, prin abuzul de poziţie dominantă pe piaţă.

În cadrul unei conferinţe la Lisabona, comisarul european a precizat că Europa este “diferită” faţă de Statele Unite în privinţa recunoaşterii unor limitări ale pieţelor libere şi a reiterat intenţia Bruxelles-ului de a combate evaziunea fiscală în privinţa impozitului pe profit.

“Vrem pieţe libere, dar înţelegem paradoxul pieţelor libere, care este că uneori trebuie să intervenim. Trebuie să credem că nu este legea junglei, ci legea democraţiei cea care funcţionează. Motivele pentru care este încălcată legea concurenţei sunt la fel de vechi ca Adam şi Eva. Este vorba de lăcomie. Despre frică. Şi când sunt combinate cu puterea, veţi obţine un cocktail foarte otrăvitor. Trebuie să ne recăpătăm democraţia. Nu o putem lăsa pe mâna Facebook, Snapchat sau a altcuiva. Trebuie să ne luăm democraţia înapoi şi să o îmbunătăţim, pentru că societatea este despre oameni, nu despre tehnologie”, a spus Vestager.

Companiile de tehnologie au intrat sub un control sporit în privinţa operaţiunilor fiscale din ultimii ani, pe fondul unor practici prin care anumite companii folosesc contabilitate complexă sau încheie contracte speciale cu guvernele pentru a-şi minimaliza facturile fiscale.

Comisarul european pentru Concurenţă a criticat SUA pentru că nu au reglementat mai bine situaţia companiilor mari de tehnologie.

“Nu mă simt niciodată mai europeană decât atunci când mă aflu în Statele Unite. Pentru că suntem diferiţi”, a mai spus Margrethe Vestager.

În luna octombrie, instituţia pentru concurenţă a Comisiei Europene i-a cerut companiei Amazon să plătească taxe restante în valoare de 250 milioane de euro în Luxemburg, întrucât a beneficiat în mod ilegal de ajutoare de stat. Amazon şi statul luxemburghez au negat acuzaţiile şi ar putea să conteste hotărârea.

Departamentul comunitar pentru Concurenţă a mai anunţat că statul irlandez va trebui să colecteze taxe în valoare de 13 miliarde de euro din partea companiei Apple, după trimiterea unui dosar la Curtea Europeană de Justiţie. Apple a contestat decizia Comisiei Europene, în timp ce Irlanda a catalogat-o drept “regretabilă”.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook