Brasov: Noul spital va putea deservi peste un milion de locuitori

Firma britanică Concept Realisation a definitivat studiul de prefezabilitate pentru spital al Brașovului, document ce a fost prezentată astăzi public în ședința Consiliului Local.

Realizarea acestui studiu a plecat de la structura recomandată prin Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018 (prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional) și a ținut cont de toate sugestiile din partea administrației locale, medicilor, mediului universitar și tuturor părților implicate în proiect, dar și de modele deja funcționale în străinătate sau în țară (spitalul de la Cluj), peste care s-au suprapus statistici medicale și demografice specifice Brașovului și regiunii ce urmează a fi deservită de acest spital.

E mai complicat să reabilitezi ceva vechi

Nasser Massoud, directorul general al firmei britanice Concept Realisation, a precizat că în vederea realizării acestui studiu preliminar, care va sta la baza proiectului noului spital, s-a luat în calcul că ar urma să deservească o populație de 1,2 milioane de locuitori, respectiv că va funcționa ca un spital regional, nu ca unul județean. „Din studiile efectuate, ne-am dat seama că actuala infrastructură a Spitalului Județean nu mai corespunde cerințelor actuale și era mult mai complicat să reabilităm vechiul spital și era practic nevoie de o construcție nouă. Prin acest studiu de prefezabilitate am redefinit profilul serviciilor necesare pentru populația din această zonă”, a explicat Nasser Massoud.

Consultanții au remarcat, de exemplu, că în prezent există o cerere excesivă pentru servicii de urgență, ce este generalizată la nivelul întregii țări. „Soluția nu este să creăm locuri suplimentare la Urgențe, ci să utilăm așa cum trebuie untiățile medicale pentru a face față afluxului de pacienți. Motivul pentru care oamenii apelează Urgențe e că nu au încredree în serviciile medicale oferite în alte clinici”, a remarcat consultantul.

Spitalul va avea o structură gândită inteligent

 În conformitate cu acest studiu, noul spital ar urma să aibă doar trei etaje, respectiv să fie desfășurat mai mult pe orizontală, dar să fie dotat și cu un heliport. „Este mai ușor să circuli pe o înălțime mai mică, decât pe una mai înaltă, fiincă am putea avea și o clădire cu 10 etaje. Am gândit și structura fiecărui etaj. Astfel, la parter vom avea Urgențele, un laborator, o farmacie, dar ș o zonă de spitalizare de zi. La cel de-al doilea etaj vor fi săli operație, ATI, servicii chirugicale, dar și secțiile de cardiologie invazivă și neinvazievă sau neurologie. La etajul al III-lea vom avea și o unitate de recuperare, dar și funcțiuni dadministrative, de cercetare, educare și formare. Întregul spitalul este gândit inteligent. De exemplu, lângă Unitatea de Primiri Urgențe va fi o unitate de imagistică, pentru a putea fi verficiată starea pacienților care se prezintă”, a mai adăugat consultantul. De altfel, în urma discuțiilor demarate în anul 2017, în noiembrie anul trecut, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional. Conform ordinului, Spitalul Regional va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi. Acestea sunt: Neurologie cu unitate de accidente vasculare cerebrale acute, Neurochirurgie, Oftalmologie, ORL, Chirurghie orală şi maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie cardiovasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie intensivă, Chirurgie pediatrică, Pediatrie, Terapie intensivă pediatrie, Obstretică-ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală scrie bizbrasov.ro.

De altfel, primarul George Scripcaru a precizat că odată cu finalizatrea acestui studiu au fost discutate cu reprezentanții BERD (cu care a fost semnat un acord în vederea implementării proiectului noului spital) câteva posibile variante de finanțare, una dintre acestea vizând accesarea unor bani europeni. Contractul de consultanță BERD pentru construcția Spitalului Regional Brașov a fost semnat în 19 februarie 2019.

„Pentru noi era de interes să avem acest studiu preliminar pentru a determina structura orientativă a spitalului. Conform acordului pe care îl avem cu Primăria Brașov, am pregătit termenii de referință pentru lansarea achiziției de consultanță pentru pregătirea proeictului și cam în 3 luni vom semna contractul cu echipa de consutlanță. Ca să ai premisele unui poriect funcțional, trebuie să lași timpul necesar fiecărei etape. Important e să pui cap la cap toate etapele juridice, chiar și cele de mediu, lucruri ce durează luni bune. Dacă vrem să scurtăm perioada de pregătire, atunci se prelungește perioada de implementare”, a subliniat Venera Vald, reprezentant BERD.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook