Bistrita: 2 milioane de euro pentru ruinele și catacombele vechii cetăți a Rodnei

5 noiembrie 2018

O localitate care a trăit din sfredelitul munţilor, peste 2000 de oameni şi familiile lor trăiau din minerit. Acum, aici se trăieşte în sărăcie, dar schimbarea a venit prin Valentin Grapini. A înţeles repede că mineritul a devenit legendă, aşa că a apelat la banii europeni.

La această oră, primăria Rodna scrie două proiecte care vizează reabilitarea actualei Biserici Greco-Catolice, clădire ridicată la mijlocul secolului al XIII-lea pe locul unei basilici romane, banii urmând să vină prin Programul Operațional Regional (POR): ” Reprezentanții firmei de consultanță și proiectare deja au fost în biroul meu, am discutat și vor începe să scrie la proiect”, spune Grapini.

De asemenea, în paralel cu realizarea acestui obiectiv, primarul Valentin Grapi confirmă faptul că a găsit bani pentru reabilitarea și refacerea unei părți din vechea cetate a Rodnei dar și pentru redarea în circuitul turistic al vestitelor catacombe ale Rodnei care se întindeau până în apropierea comunei Maieru: ” De două luni de zile, vechile ruine și catacombele sunt obiectul unei atente cercetări arheologice, așa că, din septembrie vom accesa pe fonduri norvegiene cu ajutorul unui proiect, suma de 2.000.000 de euro, bani cu care vom reabilita și redeschide aceste catacombe, sigur, doar pe anumite tronsoane, ele urmând să devină cel mai atractiv punct turistic de pe întreaga vale a Someșului, din întreg județul Bistrița-Năsăud. Spun acest lucru, deoarece, aceste catacombe sunt unice în estul Europei”, susține Valentin Grapini.

Grapini mai arată că este foarte bine că s-a ajuns până la etapa scrierii proiectului, deoarece, ”liniile de finanțare pe POR sunt deschise și am văzut că suntem eligibli și îndeplinim punctajele cerute, aceste obiective fiind de clasă A, sperând că vom începe materializarea lor din 2019 sau 2020”.

700 de mii de euro pentru reabilitarea vechii ”Praeturi” a Plasei Rodna

Una din cele mai vechi clădiri funcționale și oficiale din Rodna, imobilul care a adăpostit vechea ”Pretură” a Plasei Rodna, va intra și ea în reabilitare, fapt confirmat de primarul Valentin Grapini.

”Banii pentru reabilitare, 700 de mii de euro, vin prin POR, Măsura 8.1, clădirea urmând să fie copia fidelă a vechii preturi a plasei Rodna, așa cum arăta în vremurile de glorie. Toate aceste proiecte puse cap la cap, vor transforma total comuna Rodna, vor face din ea o așezare elvețiană și care va trăi din turism, istorie, zootehnie și meșteșuguri”, a conchis primarul Valentin Grapini.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook