Bihor. 59.527 locuri la tratament balnear puse la dispoziţie în acest an

13 martie 2018

Prima serie cuprinde 102 de bilete de tratament în bazele proprii ale Casei Naţionale de Pensii.

Pensionarii şi asiguraţii sistemului public de pensii din judeţul Bihor vor avea la dispoziţie în acest an circa 59.500 de bilete de tratament, potrivit informaţiilor primite de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor.

„Pentru anul 2018 vor fi asigurate maxim 59.527 locuri la tratament balnear, repartizate pe 19 serii asigurate în unităţile proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferenţa de locuri se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziţie, derulată cu respectarea prevederilor Legii nr.98/2016 privind achiziţiile publice”, transmite Carmen Polman, directorul executiv adjunct al CJP Bihor, potrivit bihon.ro.

Bilete gratuite

Şi în acest an, mai multe categorii de persoane vor beneficia de bilete de tratament gratuite. Este vorba despre: pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert; mai multe categorii de persoane persecutate politic; veteranii şi văduvele de război; persoanele cu handicap; persoane care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art 21 al.2 şi art 22 din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cărora li s-a stabilit de către medicul expert de asigurări sociale, program individual de recuperare; salariaţii care lucrează în mediul radioactiv- zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Parţial gratuite

Pensionarii şi asiguraţii pot beneficia de bilete de tratament cu suportarea unor costuri din valoarea biletului. Astfel, pensionarii cu o pensie mai mică decât salariul mediu brut pe economie pe anul 2018 (4.162 de lei) vor plăti jumătate din valoarea tichetului de pensie pentru un bilet de tratament. Asiguraţii cu un salariu mai mic decât salariul mediu brut pe economie pe anul în curs vor achita jumătate din valoarea biletului detratament.

Criteriile specifice pentru acordarea biletelor de tratament pensionarilor cu suportarea unei contribuţii ţin seama de faptul dacă pensionarul a mai beneficiat de bilet de tratament în ultimii 2 ani; de categoria de pensie a beneficiarului şi de cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

De asemenea, pot beneficia de bilet de tratament şi copiii urmaşi, beneficiari de pensie de urmaş numai dacă: sunt însoţiţi de părinte sau, după caz, de persoana care a fost numită tutore, căreia i-a fost încredinţat sau dat în plasament copilul beneficiar de pensie de urmaş; fac dovada frecventării la zi a unei instituţii de învăţământ preuniversitar; au vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani la data începerii sejurului.

Prima serie

La CJP Bihor a sosit prima serie de bilete de tratament. Este vorba despre 102 bilete de tratament pentru staţiunile: Amara, Bala, Bizuşa, Covasna, Geoagiu, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina, Olăneşti, Pucioasa, Sărata Monteoru şi Băile 1 Mai. Biletele se pot ridica de la sediul instituţiei, zilnic, de luni până joi între orele 8:00 -14:00, iar vineri între orele 8:00-13:00.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook