Bihor: 4,4 milioane lei pentru drumul Oradea – Oșorhei

20 iunie 2018

Zona Metropolitană Oradea (ZMO) a semnat contractul pentru reabilitarea drumului de legătură Oradea – Oșorhei, sat Fughiu, la suma de peste 4,4 milioane lei, fără TVA.

Executant este asocierea Drumuri Bihor SA, Institutul de Cercetări în Transporturi – Incetrans SA și Drum Asfalt SRL. Durata de realizare a contractului este de 12 luni.

Contractul se referă la modernizarea drumului existent de legătură între Oradea (strada Podgoriei, de la zona neasfaltată) până la intersecția dintre localitățile Husasău de Criș și Fughiu (comuna Oșorhei), cu o lungime estimată de aprox. 3,6 km.

„Mulțumim primarilor din Zona Metropolitană Oradea care au înțeles necesitatea și importanța dezvoltării comune prin asigurarea conectivității rutiere dintre zona periurbană și centrul urban”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Necesitatea modernizării drumului este dată de faptul că, împreună cu drumurile județene 77G şi 767A, oferă o alternativă mai scurtă (faţă de traseul prin DN1) de acces în Municipiul Oradea, pentru localităţile Husasău de Criş, Ineu, Botean, Bălaia, Burzug, Chioag. Implementarea acestei investiții publice va îmbunătăți confortul vieții locuitorilor din zonă prin îmbunătățirea vitezei de deplasare, reducerea nivelului de zgomot și prin reducerea de emisii poluante”, transmite Municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Drumul se va încadra între limitele de proprietate privată, adică se va realiza fără exproprieri. Lucrarea constă din modernizarea structurii rutiere existente, realizarea canalizării pluviale – șanţuri, rigole, podeţe – și montarea sistemului de iluminat public. În vederea atenționării participanților la trafic, se vor amplasa, în zonele trecerilor de pietoni, indicatoare „Trecere pentru pietoni” formate dintr-un ansamblu de lămpi cu LED-uri, panou fotovoltaic și stâlpi din oțel zincat.

„În prezent drumul nu este marcat, astfel încât prin proiect se vor executa marcaje longitudinale și marcaje transversale noi. Adoptarea de trotuare încadrate de borduri în interiorul localității va duce de asemenea la creșterea gradului de siguranță. Se va realiza amenajarea curbelor prin adoptarea de supralărgiri în curbe cu raza mai mică de 226 m și adoptarea de supraînălțări. În funcţie de viteza de proiectare, vor fi aduse îmbunătățiri ale structurii drumului prin îmbunătățirea fundației și așternerea noilor straturi asfaltice. Se vor monta indicatoare rutiere”, mai informează Primăria.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook