Băncile vor putea acorda fermierilor credite pentru investiţii

4 decembrie 2017

Ministerul Agriculturii şi Fondul European de Investiţii (FEI) au semnat la Bucureşti, un acord de finanţare prin care se vor pune la dispoziţia băncilor 93 de milioane de euro pentru a putea oferi credite agricultorilor în condiţii mult mai avantajoase decât cele existente acum pe piaţă.

La cei 93 de milioane de euro oferiţi de Comisia Europeană prin FEI, băncile – care vor fi selectate prin licitaţie – vor adăuga 30% (33 de milioane de euro), astfel încât totalul sumelor puse la dispoziţia fermierilor se va ridica la 126 de milioane de euro.

Băncile selectate vor putea acorda credite cu dobânzi subvenţionate, scăzute până la jumătate din nivelurile practicate acum pe piaţă, pentru că banii veniţi de la FEI prin acest acord au calitatea de zero. Partea „riscantă” este doar adaosul de 30% din fondurile cu care băncile îi vor credita pe fermieri. Concret, „din 100 de euro care vor ajunge la beneficiar, banca are un risc doar pentru 30 de euro, şi asta se va reflecta în dobândă”, a explicat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Acordul va permite FEI implementarea unui nou produs de creditare cu partajarea riscului, care va reduce semnificativ ratele dobânzilor şi va îmbunătăţi cerinţele de garantare a împrumuturilor acordate întreprinderilor active în sectorul agricol”, au menţionat reprezentanţii Fondului, la evenimentul de semnare a acordului cu Ministerul Agriculturii.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook