Băncile italiene ar putea pierde zece miliarde de euro în urma vânzării creditelor neperformante

26 august 2017

Băncile italiene care se confruntă cu probleme ar putea suferi pierderi suplimentare de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în urma vânzării creditelor neperformante la actualele preţuri de pe piaţă, a afirmat miercuri Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.

‘Dacă sunt vândute la preţurile foarte scăzute oferite de agenţiile specializate în colectarea datoriilor active astăzi pe piaţă, care aleargă după profituri ridicate, suma deprecierilor suplimentare de active ar fi de ordinul a zece miliarde de euro’, a afirmat Visco la adunarea anuală a Băncii Centrale a Italiei, adăugând că băncile italiene care se confruntă cu probleme credite neperformante nete de 20 de miliarde de euro.

În timp ce discuţiile pentru recapitalizarea cu ajutorul statului a Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA şi Veneto Banca SpA sunt în desfăşurare, Visco a cerut autorităţilor UE să coordoneze mai bine şi mai rapid crizele bancare.

‘Lipseşte coordonarea eficientă. Intervenţiile din timpul crizelor bancare sunt atribuite către diverse autorităţi şi instituţii independente, la nivel naţional şi supranaţional, în timp ce procesul de luare a deciziilor este relativ incompatibil cu o intervenţie rapidă’, a declarat oficialul BCE.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook