Angajaţii care nu folosesc voucherele de vacanţă ar putea primi bani sau tichete de masă

Voucherele de vacanţă vor fi acordate angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. În cazul în care voucherele de vacanţă nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea ăn bani sau în tichete de masă. Deputatul ALDE Ştefan Băişanu a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect pentru modificarea şi completarea Legii privind acordarea biletelor de vacanţă, acesta propunând ca în cazul în care un angajat nu foloseşte aceste vouchere să primească în schimb bani sau tichete de masă.

„La Articolul 24, alineatul 1, se introduce două litere, a şi b, cu următorul cuprins: Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionale de efectuarea concediului în regim de turism intern. (litera b) În cazul în care voucherele de vacanţă nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea în bani sau în tichete de masă”, se arată în proiectul depus de către deputatul ALDE Ştefan Băişanu.

Peste un milion de salariaţi din sectorul bugetar au beneficiat anul trecut de tichete de vacanţă în valoare de 1.450 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă pe an, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie.

„Voucherele de vacanţă vor fi acordate angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. În cazul în care voucherele de vacanţă nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea ăn bani sau în tichete de masă. Gestionarea resursei umane constituie una dintre cele mai importante componente ale managementului oricărei întreprinderi, publice sau private, mari sau mici, iar motivarea acesteia către performanţă ar trebui să fie prioritare”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiativa legislativă a deputatului ALDE a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Corina Martin, președintele Federației Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a declarat că oamenii pot face rezervări pentru vacanțele din anul 2019, care acum sunt la prețuri mult mai mici, în baza voucherelor din 2019, deși încă nu le au. Atât timp cât știu că le vor primi, viitorii beneficiari pot profita de discounturile aplicate pentru Litoral 2019 care sunt deja în agenții.

“Rezervare nu înseamnă practic achiziționarea pachetului”

 “Înscrierile timpurii aduc discounturi consistente. Deja din luna noiembrie s-au pus în vânzare vacanțele pentru Litorial 2019 și discounturile sunt foarte mari. Orice agenție de turism face rezervări pentru anul următor în orice moment. Rezervare nu înseamnă practic achiziționarea pachetului de servicii turistice pentru că ne referim la cazul în care românii nu au primit încă tichetele de vacanță pentru 2019, dar știu că vor primi aceste tichete. Și atunci, da, pot face o astfel de rezervare chiar și fără plata unui avans dacă nu vorbim de vreo destinație suprasolicitată.

Orice agenție poate face o rezervare și ne și bucurăm să avem pentru că de desfășurăm mai bine programul rezervărilor, vânzările efective, în numerar, prin plată bancară sau cu tichete de vacanță. Ne convine să știm din timp cum vor merge vânzările și cum vor evolua prețurile pentru anumite destinații”, a declarat Corina Martin.

A. S.

Lasa un comentariu. Parerea ta conteaza!

Comments are closed

Facebook